Bijna 100 jaar geleden werd Juan Manuel Fangio geboren

Peter Merksen 26 May. 2021, 13:50:43
Bijna 100 jaar geleden werd Juan Manuel Fangio geboren

Op 24 juni 2021 is het 100 jaar geleden dat Juan Manuel Fangio werd geboren in Balcarce, Argentinië.

Het eerste decennium van het wereldkampioenschap Formule 1, opgericht in 1950, werd gedomineerd door Juan Manuel Fangio. De Argentijn werd vijf keer wereldkampioen met vier verschillende constructeurs, waaronder in 1954 en 1955 met de Mercedes-Benz W 196 R. In de eerste race met deze raceauto op 4 juli 1954 won Fangio de Franse Grand Prix in Reims voor zijn teamgenoot Karl Kling. Op dat moment was de wereldkampioen van 1951 in een Maserati al 43 jaar oud. In 1954 won hij ook de Europese Grand Prix op de Nürburgring, de Zwitserse Grand Prix in Bern en de Italiaanse Grand Prix in Monza, en won hij vrij overtuigend het wereldkampioenschap auto's.

Het seizoen 1955 begon met succes op de Argentijnse Grand Prix voor de lokale held. In de ongelofelijke hitte was Fangio de enige die zonder rijderswissel doorging. Overwinningen bij de Nederlandse en Italiaanse Grands Prix volgden en brachten hem de tweede Wereldkampioenschapstitel met Mercedes-Benz. Na de terugtrekking van Mercedes-Benz uit de autosport, werd hij wereldkampioen met Ferrari in 1956 en Maserati in 1957. In 1958 beëindigde Fangio zijn carrière. Met 24 overwinningen in 51 grands prix behaalde hij een succespercentage van bijna 50 procent. Om te achterhalen wie de grootste Formule 1-coureur aller tijden is, heeft het tijdschrift "auto motor und sport" na de eerste 1.000 grands prix in 2019 een uitgebreide formule gebruikt om alle Formule 1-coureurs met elkaar te vergelijken. Volgens die formule is Fangio de beste, voor Michael Schumacher en Lewis Hamilton.

100ste verjaardag Fangio Mercedes Benz

Alfred Neubauer, de racedirecteur van Mercedes-Benz in de jaren dertig en vijftig, zei over Fangio: "Hij begreep hoe hij onder alle omstandigheden het maximale kon bereiken en hoe hij zijn machine zuinig kon gebruiken. Dat wil zeggen dat hij geen wilde waaghals was, maar het vermogen, de tactiek en het vermogen had om de machine als een geheel te zien en dit geheel aan te passen aan de eisen van dat moment." Zijn biograaf, journalist Günther Molter, karakteriseerde de coureur, die in bescheiden omstandigheden was opgegroeid, met de volgende woorden: "Fangio was altijd verlegen, gereserveerd, bijna wantrouwend. En aan de andere kant was hij, zelfs als grote ster, altijd bescheiden, bescheiden en menselijk." De grote autocoureur overleed op 17 juli 1995 in Buenos Aires.

share on:

Discussie

De koop en veiling site voor klassieke auto's, motoren en (zeil) schepen
Bonop.com
Nog niet geregistreerd?

Door een gratis Autolokaal account aan te maken, kun je reageren op voertuigen die op Autolokaal staan. Of begin zelf met verkopen.

Meld je aan   Inloggen